Recept


A bejgli tésztájához a langyos tejben feloldjuk a porcukrot, majd az élesztőt felfuttatjuk benne. A vajat kis tálban felolvasztjuk. A lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk először az élesztős tejet és 2 db tojássárgáját, majd a vajat és a sót, végül a reszelt citromhéjat. A tésztát jól összedolgozzuk: viszonylag kemény, rugalmas tésztát kell kapnunk. Meleg helyen pihentetjük, ameddig elkészítjük a töltelékeket. A darált diót és darált mákot külön tálba rakjuk, és összekeverjük 10-10 dkg cukorral és 1-1 dl tejjel. A vaníliáscukrot szintén kétfelé osztjuk, és a töltelékekhez keverjük. Ha szeretjük, keverhetünk bele mazsolát és reszelt citromhéjat is. A megkelt tésztát 2 részre osztjuk, és gáztepsi méretű téglalapokat nyújtunk belőle. A tölteléket kb. 1 cm vastagságban eloszlatjuk a tészta teljes felületén a széleken hagyva kb. 1 centi széles csíkot, majd óvatosan feltekerjük. A két rudat a tepsibe helyezzük, nem túl szorosan egymáshoz, hiszen a sütés közben még kelni fognak. A bejglik tetejét megkenjük a maradék tojássárgájával, amihez 1 kanál tejet is keverhetünk, hogy még szebb színe legyen. Húsvillával megszurkáljuk őket. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 50-55 perc alatt szép aranybarnára sütjük a süteményeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

A bejgli törénete

  A bejgli eredete többféle hagyományra vezethető vissza. Egy biztos, hogy a mákos tekercs Közép-Európában Lengyelországtól a Balkánig népsz...